Кампања за „Повеќе демократија“ во Турција

Лесна уметност за геноцид PixelHELPER против Ердоган

Слободата на говорот е акутно загрозена во Турција. Од обидот за пуч во јули 2016 година, турската влада жестоко презема мерки против новинарите и медиумите кои ја критикуваат владата. Ова ја влошува и онака напнатата ситуација за медиумите во Турција. На новинарите им се одземаат пасошите, а авторите се затвораат. Над 130 медиумски куќи веќе се затворени, вклучително и 29 издавачи на книги кои исто така се експроприрани.

Кај публицистите и издавачите владее страв и егзистенција. Во Турција, слободата на изразување е погазена под нозе. Слободата на зборот е човеково право и не може да се преговара. Слободата на мислење, информирање и слободата на печатот се основа на слободно и демократско општество. Ја повикуваме Федералната влада и Комисијата на ЕУ да заземат јасен став за ситуацијата во Турција, бескомпромисно и активно да бараат слобода на изразување во нивните одлуки, постапки и изјави и да не ја прават предмет на преговори. Ако слободата на изразување е нападната и масовно ограничена во Турција и на други места во светот, Федералната влада и Комисијата на ЕУ мора да ја прегледаат нивната политика кон таквите земји. Дополнително, на засегнатите новинари и автори им е потребна брза помош од Германија и Европа, на пример преку небирократско издавање итни визи.
Новинарите, авторите и издавачите, книгите, весниците и списанијата даваат важен придонес за демократијата и слободата. Затоа ние сме решително посветени на слободата на изразување, информирање и слободата на печатот. Поддржете ја нашата петиција и придружете ни се за овие основни права! За збор и слобода!

Нашите постапки ги држат медиумите зафатени и се грижат овие важни хуманитарни прашања да не бидат заборавени. Ве молиме споделете ги нашите проекти на Фејсбук! Ако ја поддржувате нашата кауза, би биле благодарни за секоја донација за да можеме трајно да продолжиме со нашите кампањи. Дури и неколку евра прават разлика! Споделувањето е грижа. Ве молиме поддржете ја нашата добротворна работа.

подобро место
PayPal


[gallery_bank type = ”images” format = ”masonry” title = ”true” desc = ”false” responsive = ”true” display = ”избрана” no_of_images = ”40 ″ sort_by =” random ”animation_effect =” отскокнување ”album_title =” true ”album_id =” 11 ″]

Галерија на слики на статиите за печатот
Видео извештаи од радио и телевизија
Поддржете ја нашата кампања

По неколку политички светлосни инсталации проектирани на зградите на амбасадите во Турција и Саудиска Арабија, светлосните уметници од PixelHELPER повторно удрија во четвртокот навечер. Тие протестираа против планот на претседателот Ердоган за укинување на имунитетот на пратениците.

Оливер Биенковски од PixelHELPER разговараше за активностите на групата во интервју.

Господине Биенковски, во четвртокот вечер повторно проектиравте лесна инсталација на турската амбасада. Изложени беа портрет на турскиот претседател Ердоган како кралица мама, царски орел со логото на АКП и псевдо наслов од „Völkischer Beobachter“ кој гласеше: Рајхстагот му ја предава власта на Ердоган. Што точно сакавте да изразите или критикувате со оваа проекција?

„Ги ставивме прстите во рана“ Сакавме да укажеме на проблемите во Турција кои произлегуваат од укинувањето на имунитетот на речиси сите пратеници. Ердоган во моментов се обидува да ја трансформира земјата во претседателска диктатура - ова секако мислат и самите интелектуалци и уметници во Турција. Сакавме само да преземеме иницијатива, особено во однос на патувањето на канцеларката во Турција. Сакавме само да и дадеме на г-ѓа Меркел пар карикатури со лесна уметност и да ја критикуваме улогата на Ердоган. Затоа го запаливме Ердоган до турската амбасада со зборовите „Бог чувај ја кралицата“ - главата беше на кралицата и само лицето на Ердоган. Останатите мотиви се самообјаснети. Наместо кукаст крст, царскиот орел го имаше логото на АКП на господинот Ердоган во него. А овој наслов од „Völkischer Beobachter“ едноставно значи дека Ердоган се зајакнува себеси преку оваа целосна онеспособеност на пратениците, а тоа веројатно преминува на овој претседателски систем, кој тој толку очајно го посакува.

Тоа не беше првата споредба што ја направивте меѓу Ердоган и Хитлер, а во минатото имаше критички гласови. Дали сакате да ја продолжите оваа споредба за да ги разбудите луѓето?

Мислам дека сите луѓе кои се родени во Германија имаат историска обврска да се борат против спречување на такви диктатори и такви диктаторски методи што се користат во Турција. Мислам дека ако ја видите 1933 година и Законот за овозможување и видите како Ердоган се справува со печатот, уметниците и опозицијата, тогаш сите дефинитивно ја гледаат паралелата. Секој што се обидува да го негира ова треба навистина да ги отвори очите и да ја прочита темата, бидејќи тоа е она што се случува во моментов.

Накратко за синоќешната процедура: Имаше ли мака или на некој начин бевте попречени во текот на акцијата?

Синоќа повеќе личеше на филмот „Ocean's Eleven“. Отидовме таму со тројца луѓе и една убава госпоѓа секогаш им го одвлекуваше вниманието на полицијата во моментите кога ја блескавме оваа лесна уметничка карикатура на зградата пет до десет секунди. Тогаш секогаш ги правевме фотографиите. Овој пат во амбасадата отидовме од напред, а не одзади, каде што е големиот ѕид. Овој пат мислевме дека треба да го поставиме централно. И тоа ни успеа, а полицијата не ни забележа. И тоа е добро, затоа што ним им ја спаси работата, а и на нас, за да може да се јавиме еден ден порано. Овие фотографии сега се и на интернет. Какви беа реакциите досега? Фотографиите вредно се споделуваат низ Европа и низ светот, исто како што сакаме да бидат. Сакаме да разјасниме и укажеме на проблемите. Мислиме дека Ердоган веќе ја доби оваа порака. И јас држам скрстени прсти за сите дека ова гласање тргне наопаку во петок и дека секој може да си го задржи имунитетот.


[gallery_bank type = ”images” format = ”masonry” title = ”true” desc = ”false” responsive = ”true” display = ”избрана” no_of_images = ”13 ″ sort_by =” random ”animation_effect =” отскокнување ”album_title =” true ”album_id =” 7 ″]

Видеа од кампања и ТВ настапи | Дојче Веле |


Означени: