17. 2020. Januar XNUMX Јануари XNUMX Оливер Bienkowski

Независност од кампањата на Хонгконг / Анти Кина

Крајот на Хонг Конг како што го знаете

Кина за прв пат презема правни активности за да ја покори поранешната британска крунска колонија. Кинеското раководство го оживува протестното движење и го предизвикува западниот свет.

Конгресот на Кинескиот народ го донесе Законот за безбедност # ХонгКонг, со кој де факто се закопани „Една земја, два система“ и демократијата. Проекција на светло на знамето на Германија # Бундестаг # Бундесрегиерунг & @HeikoMaas ја признава независноста на Хонгконг. #HongKongNeedsПомогнете #HongKongProtest

За прв пат од почетокот на пандемијата на корона, илјадници демонстрираа во Хонг Конг против влијанието на Кина во специјалниот административен регион. Полицијата употреби солзавец, спреј од пиперка и водени топови. Десетици беа уапсени.

Протестите во неделата беа активирани од плановите на Пекинг за законот за безбедност, насочени кон субверзивни и сепаратистички активности во Хонг Конг. И покрај ограничувањата на собирањето корона, илјадници излегоа на улиците во трговските области на Заливот Казавеј и Ван Чаи.

Некои држеа транспаренти во кои се вели: „Небото ќе ја уништи кинеската комунистичка партија“. Имаше исто така повтори повици за независност. Голем број на безбедносни сили излегоа против демонстрантите.

Протестите продолжија во вечерните часови. Активистите на радикалите фрлаа излози за излози. Поради пандемијата на корона, правилата за растојание кои овозможуваат групи од максимум осум лица, всушност се применуваат во густо населената азиска економска и финансиска метропола.

Велика Британија го изнајми Хонг Конг од Кина на 150 години, прво на островот Хонг Конг, подоцна на Ковлон и на нови територии. Договорот истече на 30 јуни 1997 година. Британците ја предадоа својата круна колонија на Кина.

Кинескиот реформатор Денг Кјаопинг (1904-1997) го измисли терминот „една земја, два система“ уште во 1980-тите години на минатиот век за да го направи легално возможно враќањето на Хонг Конг. „Два система во една земја се изводливи и дозволени“, рече Денг во 1982 година. „Вие не треба да го уништувате системот на копното, ниту ние треба да ја уништуваме другата“.