Принуден работен логор Бу Арфа Спомен спомен на холокаустот во Мароко

Уривање од страна на 2 булдожери низ мароканската држава. Обелиск беше чисталка и немаше никаква врска со споменикот на Угур.

Иако мнозинско муслиманско население живее во Мароко, ујгурите не се поддржани во Кина. За ова изградивме спомен обележје, што го забележа само арапскиот печат откако еден весник во Израел известуваше за слична форма на споменикот на холокаустот во Берлин. БиБиСи Арапски објави за проектот. Ова предизвика меѓународен бумеранг во печатот во кој покривањето не беше насочено кон ујгурите, туку кон конфликтот Израел / Палестина. Уметничките дела успеаја!

Приказната за мароканскиот холокауст на Википедија никогаш не ги спомна присилните работни логори во пустината каде што умреа Евреите. Нашиот спомен беше уништен од страна на мароканското Министерство за внатрешни работи по една година изградба. Предмет на присилна работа го донесовме и во историјата на Мароко на Википедија за борба против историската фалсификување и антисемитизам. И покрај тоа што беше уметничка инсталација од почеток да се укаже на кршење на човековите права од страна на Кина на Ујгурите.

Бумерангот на уметноста уште еднаш налета на креативен лак за борба против антимуслиманскиот расизам и да ги спомне заборавените принудени работници во рамките на Википедија.

За жал, Мароко не знае такви форми на акциска уметност. Тимот
На нашата мароканска страница, со реплика на кулата Ортанци од Господарот на прстените, мароканските власти го отежнуваат животот. Конфискувана е кујна за супи за 500 лица од германскиот THW, уништена е гробница за еден германски работник за развој со булдожери и е срушена пекарницата за развојна помош, од која директно имало корист од населението.

D

Во принудните работни логори во Мароко, илјадници луѓе загинаа работејќи на железничката пруга Сахара. Како резултат, Мароко има и приказна за холокаустот. Тие го нарекуваат Буарфа Аушвиц на пустината

Отворено писмо до кралот Мохамед 6 од Мароко.

Драги високи Мухамед VI, уметноста не е кривично дело. Нашата германска организација за човекови права и промоција на уметноста и културата мора итно да се жалат на вас за сериозни кршења на човековите права во Мароко. Се започна со мобилна кујна за супи за Африка, која е запленета од царина од мај 2018 во Тангиер, затоа што требаше да продаваме комерцијални супи во Маракеш. Веќе една година видовме дека луѓето јадат од лименки за ѓубре, а нашата кујна со супа сигурно ќе им помогнеше на некои луѓе да се полнат. Зошто вашите службеници ја рушат нашата уметничка градина? На апликацијата за зграда во септември 2018, не беше одговорено од вашите власти. Секој ден се обидувавме да контактираме со вашата администрација преку сите канали на земјата од Парламентот преку вашите марокански амбасади, кои не функционираа. Никогаш не одговорија. Во декември 2018, нашата работничка во развој на PixelHELPER, Томбија Браид, почина затоа што беше толку вознемирен од однесувањето на властите, што почина од срцев удар. Се разбира, тој беше погребан како меморандум без никој присутен и вината беше префрлена на мароканскиот потфат. Ние изградивме сандаја во спомен на Него, ова беше уништено од нивните булдожери.И инвестиравме 100.000 € во Мароко во рок од една година. Оперираше конзервирана леб за леб за да обезбеди стабилна храна во Африка и го снабдува нашето село секој ден со бесплатен леб. Вашата жандармерија ги одведува посетителите од нас во областа со образложение дека е забрането да не посетувате. Сослушувањето со наводите нашиот гостин би бил предавник, а Масон е неподнослив. После тоа, имаше шлаканици за нашиот посетител. На новинарите повеќе пати им беше одбивана посетата на нашиот имот од страна на полицијата. И покрај тоа што ги имаме сите потребни документи за да добиеме визи за инвеститори во вашата земја, вклучувајќи закуп на 3 години со можност за купување, вашата полиција сака да нè притисне тешко. Бараме надомест на уништувањето и реконструкција на конзервирана леб за печење. Исто така, треба да ја известите локалната полиција дека уметниците не се терористи. Затоа што така се однесуваме. Нашите вработени им се закануваат на „Мкадем“, левата рака на „Каид“, физички не можат да ги затворат дупките во надворешните идови. За фестивалот на шеќер на нашиот тим ќе му требаше шприц за беснило заради залак на куче. За жал, нејзиниот здравствен оддел беше затворен во Аит Ојур и Маракеш. Бараме 100.000 евра за реконструкција и лично извинување од вашиот полициски началник во Ait Ourir и Caid во Ait Faska. Никогаш не зборуваат со нас, туку комуницираат само со случајни минувачи. Поради полициското насилство врз нашиот гостин, бараме вработени во 100 по ваш избор за 100 години од Ait Faska & Ait Ourir да работат на нашите уметнички проекти.

Заборавените принудени работници кампуваат во Мароко. Тука умреа многу Евреи.

Во текот на летото 1942 го посети д-р. Меѓународната мисија на Црвениот крст на Вис-Дерант (ИРЦ) ги водеше логорите во Будниб, Бу Арфа и Бергуент. Денес никој не се сеќава на сонцето во овие оддалечени села.
Црните elвезди го формираат споменикот на холокаустот во една единица. Посетителите талкаат низ овие
Симулација на најголемиот спомен на холокаустот во светот
Изглед пред уништувањето. Изградба 1 година со 10 Мароканци.
Исто така, беше уништена и обликувана фреска од Валтер Либеке. Знамето на ЕУ е скршено на земја.

Севкупно имаше во францускиот протекторат Мароко 14 лагери од разни видови со човек 4.000. Една третина беа Евреи со различна националност. Затворениците биле мажи, освен во Сиди Ал Ајачи, каде имало жени и деца. На некои логори се чувани центри за притвор, т.е. вистински затвори за политички противници на режимот Виши. Други беа таканаречени транзитни кампови за бегалци. Уште други беа резервирани за странски работници. Или Евреи во логорот Бу Арфа под Виши, Транс-Сахаб железничката мрежа стана важен симбол за соработка со Третиот рајх. Затоа, имаше голема потреба од работна сила. Кој не можеше да работи многу повеќе мртов наоколу.

Илјадници шпански републиканци станаа одговорни во групи странски работници за изградба и одржување на железничките шини. Темпото на работа откако избегаа од репресиите на Франко беше брутално и нехумано.Спанските работници беа претворени во вистински осуденици. Евреите депортирани од Централна Европа и француските комунисти беа префрлени таму. Дневниот живот таму беше ужасен. Многумина умреле од злоупотреба, тортура, болест, глад или жед, убоди од скорпија или каснување од змија.

Кампот Бергуент (Аин Бени Матар) го управуваше Одделот за индустриско производство. Тоа беше исклучиво резервирано за Евреите (155 во јули 1942, а потоа 400 почетокот 1943 според извештајот CRI). „Но, оваа духовна удобност не го намали фактот дека логорот Бергу беше еден од најлошите“, рече Јамаа Баида. Од Црвениот крст беше побарано да се затвори, Евреите што живеат во Бергуеду, особено од Централна Европа, претходно побегнаа во Франција. Волонтери од странска легија, кои беа демобилизирани по поразот на 1940, а потоа беа интернирани од „административни причини“. Таков беше случајот со Саул Алберт, турски државјанин, кој дојде во Франција со 1922. Тој беше приведен во Бергуа сè до ослободувањето во март 1943. Во својот дневник тој пишува:

"10. Февруари (1941): Скршив камења цел ден. 2. Март ...: Примопредавање на петтата група со германски Евреи. Воопшто не ми се допаѓа тоа. Работата не е иста; Моравме да шутираме ... 6. Април: Не можеме да издржиме повеќе од овој живот. Имам треска, забоболка ... 22. Септември: Рош Хашана: Никој не сакаше да работи ... 1. Октомври: не се јаде ... "

Чуварите, од кои многумина биле Германци, се однесувале тирански, непријателски и злонамерни. „Тие требаше да се приклучат на озлогласениот НС-СС.“ Некои затвореници избегаа, стигнаа до Казабланка и ги здружија силите.

Во Будниб, мал град со жители на 10.000, сегашните воени касарни се последните сведоци на логорот на француската армија. Постарите жители одржуваат фрагменти за сеќавање: „Можам да ви кажам две работи со сигурност. Првиот е Бадниб тракт, кој се состои главно од Евреи. Втората е дека повеќето од камперите во градот учеле основно училиште. ”(Списание Тел Квел бр. 274 од 19./25, мај 2007).

Морис Ру, комунистички новинар, беше интерниран таму. Тој ни рече дека „од затворениците 40, три четвртини биле комунисти, социјалисти и галисти пред да пристигнат Евреите на 40 за неколку месеци“.

По американското слетување на 8. Ноември 1942 му се придружи на Мароко на страната на сојузниците. Во јануари 1943, сојузниците се состанаа на конференција во Казабланка. Потпишан е стратешки и воен договор. Набргу потоа започнува со инвазијата на Сицилија (Операција Хаски, јули 1943) крајот на Европа окупирана од Германија.

Изградбата во Бу Арфа не беше прекината и условите не се променија значително на подобро. Тие беа подобро платени отколку што италијанските и германските затвореници ги заменија комунистите и Евреите. Сепак, изградбата на Транс-Сахара останува секојдневен пекол. Проектот, кој беше назначен како злоупотребен, беше напуштен од Франција само 1949.

Инаку, лежиштата набрзина беа демонтирани помеѓу крајот на 1942 и почетокот на 1943.

Документарецот на Бил Кран и Карин Дејвисон, емитуван на Арте, во нас

Првиот спомен на холокаустот во Северна Африка

Знак против прогонетите малцинства ширум светот. Изградбата на првиот споменик на холокаустот во Северна Африка е наменета да послужи како извор на информации за холокаустот за училиштата и пошироката јавност.

Ако секој блок кажува повеќе од илјада зборови. Градежните работи на првиот споменик на холокаустот во Северна Африка започнаа на 17.07. Ние поставивме стели за да им дадеме на посетителите во лавиринтот на сиви блокови чувството на беспомошност и страв што луѓето ги имаа во концентрационите логори уште тогаш. Ние сакаме да создадеме место во Северна Африка што носи меморија на дигиталното доба. Со животен стил, гледачите се присутни на градилиштето и можат да ги користат вашите донации за да влијаат на бројот на работници и блокови што треба да се градат. Колку повеќе луѓе гледаат и донираат, станува поголем Меморијалот за холокаустот.

За спомен обележјето за холокаустот во Маракеш се вели дека е најголем во светот. 5 пати поголема од големината на Берлинскиот меморијал за холокаустот подоцна ќе биде на камени elвезди 10.000 околу информативен центар што ги едуцира посетителите за холокаустот.

Основачот на фондацијата PixelHELPER, Оливер Биенковски, го бараше своето презиме во базата на податоци на Јад Вашем и најде неколку записи, тогаш тој погледна каде е следниот Меморијал за холокаустот во Африка и го пронајде само еден во Јужна Африка. Бидејќи станува збор за половина светско патување од Мароко, тој реши да изгради спомен на холокаустот на страницата „Пиксел ХЕЛПЕР“. Соседните својства се празни, така што има простор да се изградат барем 10.000 steles.

???????????? Нашата непрофитна Не можете да се направи тоа без вашата донации ???? Во името на толеранцијата, ние shoulderstand claimsoft правото да не се толерира нетолеранција ??????? ?????????