Принуден работен логор Бу Арфа Спомен спомен на холокаустот во Мароко

Уривање од страна на 2 булдожери низ мароканската држава. Обелиск беше чисталка и немаше никаква врска со споменикот на Угур.

Иако мнозинско муслиманско население живее во Мароко, ујгурите не се поддржани во Кина. За ова изградивме спомен обележје, што го забележа само арапскиот печат откако еден весник во Израел известуваше за слична форма на споменикот на холокаустот во Берлин. БиБиСи Арапски објави за проектот. Ова предизвика меѓународен бумеранг во печатот во кој покривањето не беше насочено кон ујгурите, туку кон конфликтот Израел / Палестина. Уметничките дела успеаја!  

Приказната за мароканскиот холокауст на Википедија никогаш не ги спомнала логорите за робовладелници во пустината каде што умреле Евреите. Нашиот споменик беше уништен од мароканското Министерство за внатрешни работи по една година изградба. Со ова го внесовме предметот присилна работа во историјата на Мароко на Википедија со цел да се бориме против историскиот фалсификат и антисемитизмот. И тоа, иако тоа беше уметничка инсталација од самиот почеток да се укаже на кршењето на човековите права од Кина против Ујгурите. 

Бумерангот на уметноста уште еднаш налета на креативен лак за борба против антимуслиманскиот расизам и да ги спомне заборавените принудени работници во рамките на Википедија.

За жал, Мароко не знае такви форми на акциска уметност. Тимот
На нашата мароканска страница, со реплика на кулата Ортанци од Господарот на прстените, мароканските власти го отежнуваат животот. Конфискувана е кујна за супи за 500 лица од германскиот THW, уништена е гробница за еден германски работник за развој со булдожери и е срушена пекарницата за развојна помош, од која директно имало корист од населението. 

D

Во принудните работни логори во Мароко, илјадници луѓе загинаа работејќи на железничката пруга Сахара. Како резултат, Мароко има и приказна за холокаустот. Тие го нарекуваат Буарфа Аушвиц на пустината

Отворено писмо до кралот Мохамед 6 од Мароко.

Почитувано Височество Мохамед Шести, уметноста не е кривично дело. Нашата германска организација за човекови права и промоција на уметноста и културата итно мора да ви се пожали за сериозно кршење на човековите права во Мароко. Сè започна со мобилна кујна за супи за Африка, која вашите царински службеници во Тангер ја конфискуваа од мај 2018 година, затоа што би требало да сакаме да продаваме супи комерцијално во Маракеш. Веќе една година видовме луѓе како јадат од канти за ѓубре и нашата кујна за супа сигурно ќе им помогнеше на некои луѓе да се заситат. Зошто вашите службеници ја рушат нашата уметничка градина? Вашите власти не одговорија на апликацијата за зграда во септември 2018 година. Секој ден се обидувавме да воспоставиме контакт со вашата администрација преку сите канали во земјата од Парламентот преку вашите амбасади во Мароко, кои не функционираа. Никогаш не одговорија. Во декември 2018 година, нашиот работник за развој на PixelHELPER, Томбија Брајде почина затоа што беше толку вознемирен од однесувањето на властите што почина од срцев удар. Се разбира, тој беше погребан како меморандум без никој присутен и вината беше ставена на мароканскиот гробар. Изградивме сончев часовник во спомен на него, тој беше уништен од неговите булдожери. Инвестиравме 100.000 3 € во Мароко за една година. Работеше конзервирана пекара за леб за да обезбедиме стабилност на храната во Африка и му обезбедивме на нашето село бесплатен леб секој ден. Вашата жандармерија носи посетители од нас во полициската станица со образложение дека е забрането да не посетуваат. Испитување со наводи дека нашиот гостин би бил предавник, а масон не треба да се толерира. Потоа имаше шамари во лице за нашиот посетител. Полицијата во неколку наврати спречуваше новинари да го посетуваат нашиот имот. Иако ги имаме сите документи за да ја добиеме инвестициската виза во вашата земја, вклучително и 100.000-годишен закуп со опција за купување, вашата полиција сака напорно да не депортира. Повикуваме на репарации за уништување и обнова на пекарницата во конзерва. Исто така, треба да ги известите вашите локални полицајци дека уметниците не се терористи. Затоа што така се третираат нас. Нашите вработени се физички загрозени од Мкадем, левата рака на Каид, да не ги затвораат дупките на нашите надворешни wallsидови. На фестивалот шеќер, на нашиот тим му требаше инјекција на беснило поради каснување од куче. За жал, нивниот здравствен оддел во Аит Оурир и Маракеш беше затворен. Бараме 100 100 евра за реконструкција и лично извинување од вашиот началник на полицијата во Аит Уир и од каидот во Аит Фаска. Кои никогаш не зборуваат сами со себе, туку комуницираат само со случајни минувачи. Заради полициското насилство врз нашиот гостин, ние бараме XNUMX вработени по наш избор за XNUMX години од Ait Faska & Ait Ourir да работат на нашите уметнички проекти.

Заборавените принудени работници кампуваат во Мароко. Тука умреа многу Евреи.

Во текот на летото 1942 го посети д-р. Меѓународната мисија на Црвениот крст на Вис-Дерант (ИРЦ) ги водеше логорите во Будниб, Бу Арфа и Бергуент. Денес никој не се сеќава на сонцето во овие оддалечени села.
Црните elвезди го формираат споменикот на холокаустот во една единица. Посетителите талкаат низ овие
Симулација на најголемиот спомен на холокаустот во светот
Изглед пред уништувањето. Изградба 1 година со 10 Мароканци.
Исто така, беше уништена и обликувана фреска од Валтер Либеке. Знамето на ЕУ е скршено на земја.

Вкупно имало 14 кампови од разни видови со 4.000 мажи во францускиот протекторат на Мароко. Третина биле Евреи од различна националност. Затворениците беа сите мажи, освен во Сиди Ал Ајачи, која имаше жени и деца. Некои логори беа чувани затвори, односно вистински затвори за политички противници на режимот на Виши. Другите беа таканаречени транзитни кампови за бегалци. Другите беа резервирани за странски работници. Или Евреите во логорот Бу Арфа под Виши, железничката пруга Трансахара стана важен симбол за соработка со Третиот рајх. Затоа, постоеше голема потреба од работници. Оние кои веќе не можеа да работат многу мртви.

Илјадници шпански републиканци станаа одговорни во групи странски работници за изградба и одржување на железничките шини. Темпото на работа откако избегаа од репресиите на Франко беше брутално и нехумано.Спанските работници беа претворени во вистински осуденици. Евреите депортирани од Централна Европа и француските комунисти беа префрлени таму. Дневниот живот таму беше ужасен. Многумина умреле од злоупотреба, тортура, болест, глад или жед, убоди од скорпија или каснување од змија.

Со магацинот Бергуент (Аин Бени Матар) управуваше Секторот за индустриско производство. Беше резервиран исклучиво за Евреите (155 во јули 1942 година, а потоа 400 во почетокот на 1943 година според извештајот на CRI). „Но, таа духовна утеха не го намали фактот дека логорот Бергу беше меѓу најлошите“, рече Јамаа Баида. Од Црвениот крст беше побарано да се затвори, Евреите што живееја во Бергуед, особено од Централна Европа, претходно избегаа во Франција. Волонтери од странска легија, кои беа демобилизирани по поразот во 1940 година, а потоа беа интернирани „од административни причини“. Таков беше случајот со Саул Алберт, турски државјанин, кој дојде во Франција во 1922 година. Тој беше затворен во Бергуа сè до ослободувањето во март 1943 година. Во својот дневник тој пишува:

„10 Февруари (1941): Кршеше камења цел ден. 2 март ...: Предавање во петтата група со германски Евреи. Воопшто не ми се допаѓа. Работата не е иста; Моравме да направиме баласт ... 6 април: Повеќе не можеме да го носиме овој живот. Имам треска, забоболка ... 22 септември: Рош Хашана: Никој не сакаше да работи ... 1 октомври: не јадеше ... “

Чуварите, од кои многумина биле Германци, се однесувале тирански, непријателски и злонамерни. „Тие требаше да се приклучат на озлогласениот НС-СС.“ Некои затвореници избегаа, стигнаа до Казабланка и ги здружија силите.

Во Будниб, мал град со 10.000 жители, сегашните воени касарни се последните сведоци на логорот на француската армија. Постарите жители чуваат фрагменти од меморијата: „Можам да ви кажам две работи со сигурност. Првиот е крилото Будниб, кој претежно го сочинуваат Евреи. Второто е дека повеќето градски кампери се школувале во основно училиште “(списание„ Тел Квел “бр. 274, 19-25 мај 2007 година).

Морис Ру, комунистички новинар, беше интерниран таму. Тој ни рече дека „од 40 затвореници три четвртини биле комунисти, социјалисти и галисти пред 40 евреи да пристигнат за неколку месеци“.

По американското слетување на 8. Ноември 1942 му се придружи на Мароко на страната на сојузниците. Во јануари 1943, сојузниците се состанаа на конференција во Казабланка. Потпишан е стратешки и воен договор. Набргу потоа започнува со инвазијата на Сицилија (Операција Хаски, јули 1943) крајот на Европа окупирана од Германија.

Изградбата во Бу Арфа не беше прекината и условите не се променија значително на подобро. Тие беа подобро платени отколку што италијанските и германските затвореници ги заменија комунистите и Евреите. Сепак, изградбата на Транс-Сахара останува секојдневен пекол. Проектот, кој беше назначен како злоупотребен, беше напуштен од Франција само 1949.

Инаку, лежиштата набрзина беа демонтирани помеѓу крајот на 1942 и почетокот на 1943.

Документарецот на Бил Кран и Карин Дејвисон, емитуван на Арте, во нас

 

Првиот спомен на холокаустот во Северна Африка 

Знак против прогонуваните малцинства ширум светот. Изградбата на првиот споменик на холокаустот во Северна Африка има за цел да служи како извор на информации за холокаустот за училиштата и населението.

Кога секој блок вреди илјада зборови. На 17.07-ти јули започнаа градежните работи на првиот споменик на холокаустот во Северна Африка. Поставивме стели за да им овозможиме на посетителите во лавиринтот на сивите блокови чувството на беспомошност и страв од смрт што луѓето тогаш ја имаа во концентрационите логори. Ние сакаме да создадеме место во Северна Африка што внесува сеќавање во дигиталното време. Гледачите се таму со пренос во живо на градилиштето и можат да влијаат на бројот на работници и блокови што треба да се изградат со вашите донации. Колку повеќе гледате и донирате, станува поголем споменикот на холокаустот.

За спомен обележјето за холокаустот во Маракеш се вели дека е најголем во светот. 5 пати поголема од големината на Берлинскиот меморијал за холокаустот подоцна ќе биде на камени elвезди 10.000 околу информативен центар што ги едуцира посетителите за холокаустот.

Основачот на фондацијата PixelHELPER, Оливер Биенковски, го бараше своето презиме во базата на податоци на Јад Вашем и најде неколку записи, тогаш тој погледна каде е следниот Меморијал за холокаустот во Африка и го пронајде само еден во Јужна Африка. Бидејќи станува збор за половина светско патување од Мароко, тој реши да изгради спомен на холокаустот на страницата „Пиксел ХЕЛПЕР“. Соседните својства се празни, така што има простор да се изградат барем 10.000 steles. 

???????????? Нашата непрофитна Не можете да се направи тоа без вашата донации ???? Во името на толеранцијата, ние shoulderstand claimsoft правото да не се толерира нетолеранција ??????? ?????????