17. 2020. Januar XNUMX Janar XNUMX Oliver BIENKOWSKI

Pavarësia nga fushata HongKong / Anti China

Fundi i Hong Kongut siç e dini

Kina po ndërmerr veprime juridike për herë të parë për të nënshtruar ish-koloninë e kurorës britanike. Udhëheqja kineze po ringjall lëvizjen protestuese dhe po sfidon botën perëndimore.

Kongresi i Popullit Kinez miraton Ligjin e Sigurisë # HongKong, i cili varros faktikisht "Një Vend, Dy Sisteme" dhe demokracinë. Projeksioni i dritës në flamurin e Gjermanisë #Bundestag #Bundesregierung & @HeikoMaas njohin pavarësinë e HongKong. #HongKongNeedsNdihma #HongKongProtestat

Për herë të parë që nga fillimi i pandemisë së koronës, mijëra kanë demonstruar në Hong Kong kundër ndikimit të Kinës në rajonin e veçantë administrativ. Policia përdori gaz lotsjellës, llak piper dhe topa uji. Dhjetra u arrestuan.

Protestat e së Dielës u nxitën nga planet e Pekinit për një ligj të sigurisë që synonte aktivitete subversive dhe separatiste në Hong Kong. Megjithë kufizimet në mbledhjet e koronës, mijëra dolën në rrugë në zonat e pazarit të Causeway Bay dhe Wan Chai.

Disa mbajtën pankarta që thoshin: "Parajsa do të shkatërrojë Partinë Komuniste Kineze". Ka pasur edhe thirrje të përsëritura për pavarësi. Një numër i madh i forcave të sigurisë shkuan kundër demonstruesve.

Protestat vazhduan në mbrëmje. Aktivistët radikal hodhën xhamat e dyqaneve. Për shkak të pandemisë koronare, rregullat në distancë që lejojnë grupe prej maksimumi tetë personash në të vërtetë zbatohen në metropolin e dendur ekonomik dhe financiar të Azisë.

Britania kishte marrë me qira Hong Kongun nga Kina për 150 vjet, së pari ishullin Hong Kong, më vonë Kowloon dhe Territoret e Re. Marrëveshja skadoi më 30 qershor 1997. Britanikët ia dorëzuan koloninë e tyre kurorës Kinës.

Reformatori kinez Deng Xiaoping (1904-1997) shpiku termin "një vend, dy sisteme" që në vitet 1980 për të bërë të mundur legalisht kthimin e Hong Kongut. "Dy sisteme në një vend janë të realizueshëm dhe të lejueshëm," tha Deng në 1982. "Ju nuk duhet të shkatërroni sistemin në territorin e as nuk duhet të shkatërrojmë tjetrin."