Kampi i detyruar i punës Bou Arfa Një memorial i Holokaustit në Marok

Prishja nga 2 buldozerë nëpër shtetin Marok. Obelisk ishte një diell dhe nuk kishte asnjë lidhje me memorialin e Uygur.

Megjithëse një popullatë me shumicë myslimane jeton në Marok, Uighurët nuk mbështeten në Kinë. Ne ndërtuam një memorial për këtë, i cili u vu re vetëm nga shtypi arab pasi një gazetë në Izrael raportoi për të njëjtën formë me memorialin e Holokaustit të Berlinit. BBC arabisht raportoi për projektin. Kjo shkaktoi një bumerang ndërkombëtar shtypi në të cilin mbulimi nuk u përqëndrua më tek Ujgurët, por në konfliktin Izrael / Palestinë. Punimet e artit patën sukses!  

Historia e Holokaustit Marok në Wikipedia nuk përmendi kurrë kampet e skllevërve në shkretëtirën ku vdiqën hebrenjtë. Memoriali ynë u shkatërrua nga Ministria Marokane e Brendshme pas një viti ndërtimi. Ne e futëm temën e punës së detyruar në historinë e Marokut në Wikipedia për të luftuar kundër falsifikimit historik dhe antisemitizmit. Dhe kjo megjithëse ishte një instalim arti që nga fillimi për të treguar shkeljet e të drejtave të njeriut të Kinës kundër Ujgurëve. 

Bumerangi i artit edhe një herë fluturoi një hark krijues për të luftuar racizmin antimusliman dhe për të përmendur punëtorët e harruar të detyruar brenda Wikipedia.

Fatkeqësisht, Maroku nuk njeh forma të tilla të artit të veprimit. Ekipi
Në sitin tonë Marok, me kopjet e kullës Orthanc nga Lordi i Rings, autoritetet marokene e vështirësojnë jetën. U konfiskua një kuzhinë me supë për 500 persona nga THW gjermane, u shkatërrua një varr për një punëtor gjerman zhvillimi me buldozerë dhe u shkatërrua një furrë e ndihmës për zhvillimin, nga e cila popullata përfitonte drejtpërdrejt. 

D

Në kampet e punës të detyruar në Marok, mijëra njerëz vdiqën duke punuar në hekurudhën e Saharasë. Si rezultat, Maroku gjithashtu ka një histori të Holokaustit. Ata e quajnë Bouarfa Aushvicin e shkretëtirës

Letër e hapur për mbretin Mohamed 6 të Marokut.

E dashur Lartmadhëri Mohammed VI, Arti nuk është krim. Organizata jonë gjermane për të drejtat e njeriut dhe promovimin e artit dhe kulturës urgjentisht duhet të ankohet tek ju për shkelje serioze të të drejtave të njeriut në Marok. Gjithçka filloi me një kuzhinë supë të lëvizshme për Afrikën, të cilën autoritetet tuaja doganore në Tangier e kanë konfiskuar që nga maji i vitit 2018 sepse supozojmë se duam të shesim supa komerciale në Marrakech. Për një vit tani kemi parë njerëz që hanin nga koshat e plehrave dhe kuzhina jonë e supave me siguri do të kishte ndihmuar disa njerëz të ngopeshin. Pse zyrtarët tuaj po shkatërrojnë kopshtin tonë të artistëve? Autoritetet tuaja nuk iu përgjigjën aplikimit të ndërtesës në shtator 2018. Çdo ditë ne u përpoqëm të krijonim kontakt me administratën tuaj përmes të gjitha kanaleve në vend nga Parlamenti përmes ambasadave tuaja marokene, të cilat nuk funksionuan. Ata kurrë nuk u përgjigjën. Në dhjetor 2018, punëtori ynë i zhvillimit të PixelHELPER Tombia Braide vdiq sepse ishte aq i mërzitur për sjelljen e autoriteteve sa vdiq nga një sulm në zemër. Sigurisht, ai u varros si një memorandum pa askënd të pranishëm dhe faji u vu sipërmarrësit marokene. Ne ndërtuam një orë diellore në kujtim të tij, ajo u shkatërrua nga buldozerët e saj. Ne investuam 100.000 € në Marok brenda një viti. Funksiononte një furrë buke të konservuar për të siguruar stabilitetin e ushqimit në Afrikë dhe i siguroi fshatit tonë bukë falas çdo ditë. Xhandarmëria juaj merr vizitorë nga ne në stacionin e policisë me arsyetimin se është e ndaluar të na vizitoni. Një pyetje me pretendime se i ftuari ynë do të ishte një tradhtar dhe një Frimason nuk duhet të tolerohet. Pastaj kishte goditje në fytyrë për vizitorin tonë. Gazetarët u ndaluan të vizitonin pronën tonë nga policia në disa raste. Megjithëse ne kemi të gjitha dokumentet për të marrë vizën e investitorit në vendin tuaj, përfshirë një qira 3-vjeçare me mundësi blerjeje, policia juaj dëshiron të na dëbojë fort. Ne bëjmë thirrje për dëmshpërblime për shkatërrimin dhe rindërtimin e furrës së bukës së konservuar. Ju gjithashtu duhet të informoni oficerët tuaj të policisë lokale që artistët nuk janë terroristë. Sepse kështu trajtohemi. Punonjësit tanë kërcënohen fizikisht nga Mkadem, dora e majtë e Caid, për të mos mbyllur vrimat në muret tona të jashtme. Në Festivalin e Sheqerit, ekipi ynë kishte nevojë për një injeksion të tërbimit për shkak të kafshimit të një qeni. Fatkeqësisht, departamenti i tyre shëndetësor në Ait Ourir dhe Marrakech u mbyll. Ne kërkojmë 100.000 euro për rindërtimin dhe një falje personale nga shefi juaj i policisë në Ait Ourir dhe kaseta në Ait Faska. Të cilët kurrë nuk flasin me veten, por komunikojnë vetëm me kalimtarët. Për shkak të dhunës policore ndaj mysafirit tonë, ne kemi nevojë për 100 punonjës të zgjedhur prej nesh për 100 vjet nga Ait Faska & Ait Ourir për të punuar në projektet tona artistike.

Punëtorët e harruar të detyruar të kampit në Marok. Shumë hebrenj vdiqën këtu.

Në verën 1942 vizitoi një Dr. Wyss-Denant Misioni Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (IRC) drejtoi kampet Boudnib, Bou Arfa dhe Berguent. Sot askush nuk e kujton diellin në këto fshatra të largëta.
Stelet e zeza formojnë memorialin e Holokaustit në një njësi. Vizitorët enden nëpër këto
Simulimi i memorialit më të madh të Holokaustit në botë
Paraqitja para shkatërrimit. Ndërtim viti 1 me marokenët 10.
Gjithashtu një murale nga Walter Lübecke u shkatërrua dhe u pikturua sipër. Flamuri i BE është thyer në tokë.

Në total kishte 14 kampe të llojeve të ndryshme me 4.000 burra në protektoratin francez të Marokut. Një e treta ishin hebrenj me kombësi të ndryshme. Të burgosurit ishin të gjithë burra, përveç në Sidi Al Ayachi, i cili kishte gra dhe fëmijë. Disa kampe ishin burgje të ruajtura, dmth burgje të vërteta për kundërshtarët politikë të regjimit të Vichy. Të tjerët ishin të ashtuquajtur kampe tranziti për refugjatët. Akoma të tjerët ishin të rezervuar për punëtorë të huaj. Ose hebrenj në kampin Bou Arfa nën Vichy, Hekurudha Transsahara u bë një simbol i rëndësishëm për bashkëpunimin me Rajhun e Tretë. Prandaj, kishte shumë nevojë për punëtorë. Ata që nuk mund të punonin më shumë të vdekur.

Mijëra republikanë spanjollë u bënë përgjegjës në grupe të punëtorëve të huaj për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e shinave të trenit. Ritmi i punës pasi u largua nga shtypjet e Franco ishte brutale dhe çnjerëzore.Punëtorët spanjoll u kthyen në të dënuar të vërtetë. Hebrenjtë e dëbuar nga Evropa Qendrore dhe komunistët francezë u transferuan atje. Jeta e përditshme atje ishte e tmerrshme. Shumë vdiqën nga abuzimi, torturat, sëmundjet, uria ose etja, goditjet e akrepit ose kafshimet e gjarprit.

Depoja e Berguent (Ain Beni Mathar) drejtohej nga Departamenti i Prodhimit Industrial. Ishte rezervuar ekskluzivisht për hebrenjtë (155 në korrik 1942 dhe më pas 400 në fillim të vitit 1943 sipas raportit të CRI). "Por ai rehati shpirtërore nuk e zvogëloi faktin se kampi Bergue ishte ndër më të keqët," tha Jamaa Baida. Kryqit të Kuq iu kërkua të mbyllej, hebrenjtë që jetonin në Bergued, veçanërisht nga Evropa Qendrore, kishin ikur më parë në Francë. Vullnetarët e Legjionit të Huaj, të cilët u demobilizuan pas disfatës në 1940 dhe më pas u internuan "për arsye administrative". I tillë ishte rasti i Saul Albert, një shtetas turk i cili erdhi në Francë në 1922. Ai u burgos në Bergua deri në lirimin e tij në Mars 1943. Në ditarin e tij ai shkruan:

“10 Shkurt (1941): Thyeu gurë tërë ditën. 2 Mars ...: Dorëzimi në grupin e pestë me hebrenjtë gjermanë. Nuk me pelqen aspak. Puna nuk është e njëjtë; Na u desh të bënim një çakëll ... 6 Prill: Ne nuk mund ta durojmë më këtë jetë. Kam ethe, dhimbje dhëmbi ... 22 shtator: Rosh Hashanah: Askush nuk donte të punonte ... 1 tetor: nuk hëngri ... "

Rojet, shumë prej të cilëve ishin gjermanë, silleshin në mënyrë tiranike, armiqësore dhe keqdashëse. "Ata duhet të ishin bashkuar me NS-SS famëkeq." Disa të burgosur shpëtuan, arritën në Casablanca dhe u bashkuan me forcat.

Në Boudnib, një qytet i vogël me 10.000 banorë, kazermat aktuale ushtarake janë dëshmitarët e fundit në kampin e ushtrisë franceze. Banorët e moshuar mbajnë fragmente të kujtesës: “Unë mund t'ju them dy gjëra me siguri. E para është krahu Boudnib, i cili përbëhet kryesisht nga hebrenj. E dyta është se shumica e fushuesve të qytetit ishin arsimuar në shkollën fillore ”(Revista Tel Quel Nr. 274, 19-25 maj, 2007).

Maurice Rue, një gazetar komunist, u internua atje. Ai na tha që "nga 40 të burgosur, tre të katërtat ishin komunistë, socialistë dhe gaulistë para se 40 hebrenj të mbërrinin për disa muaj".

Pas zbarkimit amerikan në 8. Nëntori 1942 iu bashkua Marokut në anën e Aleatëve. Në janar 1943, Aleatët u takuan në një konferencë në Kazablanca. U nënshkrua një marrëveshje strategjike dhe ushtarake. Menjëherë pas kësaj fillon me pushtimin e Siçilisë (Operacioni Husky, korrik 1943) fundi i Evropës i pushtuar nga Gjermania.

Ndërtimi në Bou Arfa nuk u ndërpre dhe kushtet nuk ndryshuan dukshëm për mirë. Ata paguheshin më mirë sesa të burgosurit italianë dhe gjermanë të cilët zëvendësuan komunistët dhe hebrenjtë. Sidoqoftë, ndërtimi i Trans-Saharasë mbetet një ferr i përditshëm. Projekti, i cili u përcaktua si i përvetësuar, u braktis vetëm nga Franca 1949.

Përndryshe, kushinetat u çmontuan me ngut midis fundit të 1942 dhe fillimit të 1943.

Dokumentari nga Bill Cran dhe Karin Davison, transmetuar në Arte, ent

 

Memoriali i parë i Holokaustit në Afrikën e Veriut 

Një shenjë kundër pakicave të persekutuara në të gjithë botën. Ndërtimi i memorialit të parë të Holokaustit në Afrikën e Veriut ka për qëllim të shërbejë si një burim informacioni për Holokaustin për shkollat ​​dhe popullsinë.

Kur secili bllok vlen një mijë fjalë. Në 17.07 korrik, filloi ndërtimi në memorialin e parë të Holokaustit në Afrikën e Veriut. Ne vendosëm stelë për t'u dhënë vizitorëve në labirintin e blloqeve gri ndjenjën e pafuqisë dhe frikës nga vdekja që kishin njerëzit në kampet e përqendrimit asokohe. Ne duam të krijojmë një vend në Afrikën e Veriut që sjell përkujtim në epokën dixhitale. Me një transmetim të drejtpërdrejtë, shikuesit janë atje në vendin e ndërtimit dhe mund të ndikojnë në numrin e punëtorëve dhe blloqeve që do të ndërtohen me donacionet tuaja. Sa më shumë që shikoni dhe dhuroni, aq më i madh bëhet memoriali i Holokaustit.

Memoriali i Holokaustit në Marrakech thuhet se është më i madhi në botë. 5 herë madhësia e Memorialit të Holokaustit në Berlin do të jetë më vonë në një gur gurësh 10.000 rreth një qendre informacioni që edukon vizitorët rreth Holokaustit.

Themeluesi i Fondacionit PixelHELPER, Oliver Bienkowski, kërkoi mbiemrin e tij në bazën e të dhënave të Yad Vashem dhe gjeti disa shënime, atëherë ai shikoi se ku është Memoriali tjetër i Holokaustit në Afrikë dhe gjeti vetëm një në Afrikën e Jugut. Meqenëse është si gjysmë udhëtimi botëror nga Maroku, ai vendosi të ndërtojë një memorial të Holokaustit në sitin PixelHELPER. Pronat fqinje janë të gjitha bosh, kështu që ka vend për të ndërtuar të paktën stelet 10.000. 

Jo-fitimprurëse ynë nuk mund të bëjë pa donacionet tuaja ??????????????????? ?????????